top of page

Nyttig norskkurs for bygningsarbeidere

MiA samarbeider med Bygningsarbeidernes fagforening, som har satt i gang et norskkurs for sine medlemmer. Dette kurset kan være et trinn på vegen mot fagbrevkurs, eller det kan tar frittstående for å styrke norske muntlige og skriftlige ferdigheter. Vi tok en tur til Økern lørdag 15. oktober og snakket med et par av deltakerne.


Marcin Toczek er 41 år og servicetekniker i ventilasjonsanlegg. Han arbeider i ROAR.


Hva synes du om norskkurset i regi av Bygningsarbeidernes fagforening?


«Jeg synes det er veldig viktig, det er mitt andre norskkurs.»


Hva har du lært så langt?


«Jeg begynte å snakke norsk etter det første kurset, og jeg prøver å snakke mer og mer norsk. Da arbeidet jeg på Just Eat, og jeg måtte snakke med kunder. Det er god trening. Jeg må lære mer og utvikle meg. I dette kurset har jeg lært om verbets tider, og fått praktisert mye språk.»


Kan du bruke det du har lært i jobben?


«Ja alt. I jobben er mye dokumentasjon på norsk. For fagspråk bruker jeg ordbøker, den fra UIO og tre -fire andre nettsider. Dette er et kurs for alle . Vi må lære sammen. Det er viktig å snakke norsk på jobben, ikke engelsk.»


«Det er veldig bra at fagforeningen betaler for kurset. Det blir veldig dyrt å betale for kurs selv, og de kursene vi kan kjøpe, er bare korte kurs. Når du arbeider, er det ikke så mye tid til å lære hjemme. Jeg husker mer når jeg går på kurset, og snakker alltid mye der.»


«Det er veldig bra at fagforeningen betaler for kurset. Det blir veldig dyrt å betale for kurs selv, og de kursene vi kan kjøpe, er bare korte kurs. Når du arbeider, er det ikke så mye tid til å lære hjemme. Jeg husker mer når jeg går på kurset, og snakker alltid mye der.» Foto: Eli LangsetDariusz Rojek er 57 år, og arbeider som tømrer i Adecco.


«Dette kurset er veldig viktig. Jeg har bodd i Norge i 16 år og arbeidet på byggeplasser. Jeg vil gjerne at det skal bli bedre kommunikasjon på byggeplassene. For tre uker siden tok jeg eksamen, A2-B1 prøve. Når jeg får A2 nivå, øker lønna mi. Jeg bruker det jeg har lært på kurset alle stede - på butikken, hos lege osv. Jeg prater litt bedre nå.


Jeg er selv klubbleder, og tillitsvalgt. Det viktigste er å bli bedre å prate, slik at vi kan kommunisere bedre på jobb, på gata, på restaurant osv. Jeg har familie i Norge, og vil fortsette å bo her.


Jeg bruker det jeg lærer på kurset i jobben. Grammatikk er utfordrende. Jeg må også skrive til Fellesforbundet, sjefen osv. Det er veldig viktig å lære hvordan jeg kan bli bedre. Det er mye å skrive, med møter, protokoller osv.


Det er veldig fint at fagforeningen betaler for kurset. Det er veldig dyrt å gå privat. Dette kurset tilsvarer tre private kurs, og for dem må jeg betale 20 000 kroner. Nå kan jeg bruke de pengene på andre ting."


Thorkild Thorkildsen er selv tidligere bygningsarbeider og erfaren lærer. Han underviser i den viderekomne gruppa.


«Jeg syns kurset har vært bra så langt. Vi er nå halvveis uti andre semester og har gjennomgått hele grunnboka "På vei".


Med tanke på guttas samtaler med norsktalende på jobben, har vi trent en del på teknikken med å. bruke innhold fra spørsmål til å konstruere svar. På så godt som alle kurskveldene har vi hentet temaer og info fra Gunnhild Aakerviks arbeidsnorskbok "Bygg, anlegg, lager mm".


Nye deltakere

Vi har fått en del nye deltakere dette semestret, noe som har stiller krav til tilpasning og fleksibilitet, både for elever og lærer. Hittil har en deltaker tatt A2/B1-prøven, og fått et midlertidig kursbevis, bla for å få bedre grunnlønn på jobben. Regner med at flere vil prøve seg på denne testen, før jul eller etter.»


Comments


bottom of page