Av Shatha Alothman, deltaker Introduksjonsprogrammet, Bydel Grünerløkka

På jakt etter drømmejobben

Mange flyktninger som kommer til Norge håper å finne drømmejobben. De har kanskje tatt med denne drømmen fra hjemlandet, og håper de kan realisere den i Norge. Nordmenn prøver å hjelpe dem på ulike måter slik at de kan gå videre. I begynnelsen er det svært vanskelig for mange flyktninger som må forholde seg til et nytt språk og en ny kultur.

Men det første flyktningene lærer er norsk og å bli kjent med samfunnet. Nå er det også mange frivillige som vil hjelpe flyktninger til å bli en del av samfunnet. En av organisasjonene som organiserer frivillige hjelpere, er Refugees Welcome to Oslo (RWO), som MiA samarbeider med.

Intervjutrening forbereder møte med arbeidsgivere

På NAV Grunerløkka får alle flyktninger som bor bydelen ulike kurs hver onsdag og torsdag for å lære forskjellige ting. En spesiell ting de jobber med, er intervjutrening. Det viktigste for å få en jobb er å gjøre et godt intervju. Derfor har deltakerne i Introduksjonsprogrammet fått et kurs i intervjutrening. På dette kurset fikk de lære om intervju med arbeidsgivere, og de fikk trent seg på å være i en intervjusituasjon. Alle deltakere på kurset har fått hjelp av frivillige fra RWO.

Deltakerne har arbeidet gruppevis med intervjutrening til ulike yrker. De var delt inn i tre grupper, som snakket om hva som er det viktigste når de er i intervju, og etterpå gjennomførte de intervjuer. For eksempel er førsteinntrykket veldig viktig, og det å ikke bli stresset. Det er også nyttig å vite litt om hva slags spørsmål man kan få av arbeidsgivere, og på hvilken måte det er forventet at man skal svare. I tillegg ble det gått gjennom hva den som er på intervju kan spørre arbeidsgiverne om.

Lærte nyttige ting

Vi har snakket med de som tok dette kurset, deltakere og veiledere.

En deltaker fortalte at de hadde jobbet med hvordan de skulle gjennomføre et godt intervju for å ha gode sjanser til å få den jobben de ønsker seg. Han fortalte at intervjutreninga var veldig viktig, «fordi vi lærte nye ting som vi ikke kjente til fra før, og det vil hjelpe oss å bli klare til intervju». En annen sa at:«Vi var så heldig som kom på dette kurset.»

En av deltakerne som heter Sadam, og kommer fra Palestina, fortalte om sine erfaringer. Han har allerede fått jobb på en restaurant, men han sa at han lærte mange nye ting som er viktig på intervjuet. Selv om han har fått jobb, mener han at det er litt vanskelig å få jobb i Norge.

Veiledere sa at de snakket med deltakere om hva slags yrker vil de jobbe med. Deltakerne vil jobbe i forskjellige yrker,- håndverk, helse- og omsorgsarbeid og kundebehandling (frisør, butikker, hotell). Mange av deltakerne har erfaring fra ulike yrker fra hjemlandet eller andre steder.

På intervjutreninga lærte de mer om hvordan de skal snakke om denne erfaringen i intervju med arbeidsgivere. Linda Eikelenboom, økonomidirektør i Norva, og en av de frivillige bidragsyterne, uttalte at: «Flere av deltakerne underkommuniserte verdifull arbeidserfaring fra hjemlandet.» Hun rådet deltakerne til at de i større grad skulle fremme hva de faktisk kunne og hadde erfaring med av konkrete arbeidsoppgaver og yrkeserfaringen sin fra andre land.

Er det noe deltakerne har erfaring med, så er det at livet kan endre seg brått og mye. Da er det fint å huske på at det likevel er muligheter til å lære mer og nå andre mål dersom man arbeider hardt og får støtte på veien.

Det blir arrangert flere frivillige jobbintervjutreninger med frivillige i vår. Dersom du som leser denne artikkelen har lyst til å bidra, - ta gjerne kontakt med RWO eller MiA.

IMG 1078IMG 1081
IMG 1081IMG 1082